Groots inkopen = Groots besparen »

Alles over SOA's | Genitale wratjes

Genitale wratjes zijn goedaardige huidafwijkingen die over het algemeen geen kwaad kunnen. Maar als je vermoed dat je ze hebt of je weet het zeker, zal je ongetwijfeld veel vragen hebben waar je graag een antwoord op wil. Bij Allecondooms vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat zijn genitale wratjes precies?

Genitale wratten komen voor bij de vagina, anus en penis. In enkele gevallen kunnen de wratjes ook binnenin de vagina of anus ontstaan. Maak je hier geen zorgen om, je hebt er geen last van en uiteindelijk verdwijnen ze vanzelf weer. Je kunt ze herkennen aan kleine uitstulpsels die grijs/wit of roze/rood kleuren. Ze kunnen verschillen van 1 millimeter tot 5 millimeter. Omdat de wratjes vaak dicht bij elkaar zitten als trosjes, kunnen ze op bloemkool lijken. Dit hoeft niet altijd. Soms zitten de wratjes als groepjes bij elkaar en heel af en toe is het maar een enkeling.

 

Hoe ontstaan genitale wratten?

Genitale wratten zijn heel besmettelijk en dus ook makkelijk door te geven. Niet alleen seks hoeft deze SOA te veroorzaken bij iemand anders. Ook als een besmet iemand zijn geslachtsdeel aanraakt om vervolgens de ander aan te raken, kan het virus al overgedragen worden. Daarnaast kan bijvoorbeeld het uitwisselen van een besmette handdoek de oorzaak zijn. Het duurt meestal 3 maanden tot een jaar voordat de wratten zichtbaar zijn. Ze kunnen pijn, jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Desondanks is het belangrijk om ervan af te blijven om verspreiding van de SOA te voorkomen.

 

Wat kun je doen tegen deze SOA?

Genitale wratjes zijn onschuldig en zullen uiteindelijk dus ook vanzelf verdwijnen. Het is logisch als je daar niet op wilt wachten. Daarom zijn er enkele behandelmogelijkheden.

  • Er zijn crèmes of vloeistoffen op de markt die podofyllotoxine bevatten. Je mag de crème slechts drie dagen per week achtereen gebruiken. Daarna heeft de huid rust nodig om te wennen aan de agressieve stof. Deze methode herhaal je maximaal vijf weken. Daarna moet je stoppen. Stop ook direct als de wratjes eerder weg zijn.
  • Er zijn crèmes die minder agressief zijn en die je minder vaak hoeft te gebruiken. Zoals imiquimodcrème. Logischerwijs zal het iets langer duren voor ze weg zijn. Je kan de crème tot 16 weken na de eerste week gebruiken. Stop ook met deze crème zodra ze weg zijn.
  • Ten slotte kun je ze ook laten verwijderen door je huisarts. Die snijdt of brand ze weg. Behandelingen met stikstof of azijnzuur zijn niet altijd eenmalig en dus zul je voor een tweede of derde (na)behandeling terug moeten komen.

 

Hoe vertel je aan je partner dat je genitale wratjes hebt?

Wanneer je genitale wratjes hebt of hebt gehad is het raadzaam je (nieuwe) partner erover te vertellen. Het is logisch dat dat niet altijd even makkelijk is. Ga er daarom goed voor zitten en leg uit dat je gewoon ongeluk hebt gehad. Je kan een dergelijk gesprek voeren op een rustig moment. Kies niet voor een vrijdagavond of het weekend. Dan kan zijn of haar weekend nog wel eens behoorlijk tegenvallen. Vertel je het face-to-face? Breng direct de boodschap. Draai er niet omheen. Anders maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Wanneer je voor een telefoon- of whatsappgesprek gaat, kun jij je partner al een beetje voorbereiden door te zeggen dat je niet zo goed nieuws hebt. Je kan er zeker bij vertellen dat het virus nog wel in je huid zit nadat de wratjes weg zijn, maar dat de SOA al veel minder besmettelijk is. Let op: genitale wratjes kunnen wel terugkomen. Het mag voor zich spreken dat het virus dan al weer een stuk besmettelijker is. Zeker als je nog niet zo lang een relatie hebt, is het raadzaam een condoom te gebruiken (ook als je ze hebt gehad).

 

Kan ik de SOA met een condoom voorkomen?

Nee, je kunt niet 100% voorkomen dat je het genitale wratten virus overdraagt op je partner. Zelfs als je een condoom gebruikt. De wratje kunnen ook buiten het condoom zitten en zo alsnog in aanraking  komen met de huid van de ander.