Gebruiksaanwijzing: Hoe doe je een condoom om en af ?

In het heetst van de strijd moet je toch je hoofd koel proberen te houden en kiezen voor veilig vrijen. Veilig vrijen begint met het gebruik van een condoom. Misschien is het de eerste keer dat je een condoom gebruikt of is het alweer een hele tijd geleden dat je voor het laatst een condoom hebt gebruikt en wil je gewoon weten hoe je een condoom ook alweer op de juiste manier moet gebruiken. Een condoom op tijd omdoen en afdoen is makkelijker dan je denkt, als je het volgens de regels doet.

gebruik condoom 

Zo moet je een condoom afrollen

Elk condoom is afzonderlijk verpakt, waardoor je altijd discreet een condoom op zak kunt hebben. Voordat je de condoom kunt gebruiken moet je dit uit de verpakking halen. De aangebrachte zigzag rand moet het openen vergemakkelijken. Laat je niet door ongeduld verleiden om je tanden of de schaar erin te zetten, want daarmee kun je het condoom beschadigen en houdt de pret meteen op, tenzij je een reserve condoom bij je hebt. Pak het condoom voorzichtig vast en controleer vanaf welke kant het condoom zich makkelijk af laat rollen. Als de penis nog niet volledig stijf is, gebruik het condoom dan nog niet. Is de penis wel stijf, houd dan het topje (reservoir voor sperma) dicht en rol de penis met je andere hand van boven naar beneden af. Voordat je doorgaat: controleer of het condoom goed zit. Na gebruik moet je het condoom afdoen. Dit dient in alle voorzichtigheid te gebeuren, zodat zwangerschap en besmetting (Soa en HIV) voorkomen wordt. Afdoen van het condoom gebeurt als volgt: trek je voorzichtig terug, terwijl je het condoom met een hand vasthoudt aan de onderkant. Knijp voorzichtig in het reservoir en trek de condoom van je penis af, terwijl je andere hand helpt. Leg een knoop in het condoom en gooi het weg.

Tijdig en correct een condoom omdoen

Alleen als je een condoom op de juiste wijze gebruikt kun je veilig vrijen. Om een condoom zo te gebruiken als het hoort, moet je echter wel weten wat je nu wel en niet moet doen. Dat kan lastig zijn als je het nog nooit gedaan hebt en daarom is het belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn. Als je deze gebruiksaanwijzing: 'Hoe doe je een condoom om en af' nauwkeurig opvolgt zul je zonder problemen kunnen genieten van je vrijpartij.

Kies voor een condoom dat bij je past en je hebt voortaan veilige seks!