Betrouwbaarheid van het condoom

Het condoom geldt als één van de meest betrouwbare manieren om zowel besmetting met SOA's te voorkomen als het ter preventie van zwangerschappen. Tezamen met het gebruik van de pil, ook wel 'Double Dutch' genoemd, is het de meest betrouwbare manier van vrijen.

 

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik van het condoom

De kans bestaat dat het condoom tijdens het vrijen knapt, waardoor er alsnog onveilige situaties ontstaan tijdens het vrijen. Soms valt dit te wijten aan de kwaliteit van het condoom, maar meestal gaat het om het verkeerd gebruik van het condoom, zowel voor als tijdens het vrijen. Om ervoor te zorgen dat er niets mis kan gaan tijdens het vrijen vind je hier een aantal tips om je condooms zo veilig mogelijk op te slaan en te gebruiken.

Ten eerste is het geen verstandig idee om een condoom te lang in een portemonnee te bewaren. De druk, welke wordt veroorzaakt door het zitten, en de wisselende temperaturen kunnen ervoor zorgen dat er slijtage optreed waardoor het condoom kan scheuren. Daarom doe je er goed aan om het condoom elke maand even te verwisselen door een nieuw exemplaar. Het condoom is bovendien erg gevoelig voor temperatuur, waardoor je deze altijd koel en donker dient te bewaren. Een geschikte plek is daarom bijvoorbeeld het nachtkastje.

Condooms en orale seks

Ook voor orale seks is het verstandig om een condoom te gebruiken. Echter is het belangrijk dat je niet vergeet om het condoom te vervangen overgaat tot het hebben van seks. De kans bestaat namelijk dat het condoom beschadigd raakt waardoor het condoom sneller zal knappen. Zelfs wanneer je geen schade kunt zien aan het condoom, is het niet verstandig om het condoom om te laten. Dit betekent ook dat je bij het aanraken van het condoom moet oppassen met je nagels omdat deze het condoom zeer gemakkelijk kunnen beschadigen.

Condooms en glijmiddel

Het is natuurlijk nooit verkeerd om extra glijmiddel te gebruiken, dit kan het genot alleen maar vergroten. Echter is dit wel afhankelijk van het soort glijmiddel dat je gebruikt. Wanneer je een verkeerd glijmiddel gebruikt bestaat de kans namelijk dat het condoom wordt aangetast. Om dit te voorkomen dien je te allen tijde een glijmiddel te gebruiken dat gemaakt is op waterbasis of waarbij specifiek staat vermeld dat het te combineren is met het gebruik van een condoom. Het gebruik van bijvoorbeeld massageolie wordt dan ook sterk afgeraden.

Condooms, soorten en maten

De kans is altijd aanwezig dat het condoom de verkeerde maat heeft. Wees in dat geval verstandig en zorg voor een passende condoom. Je wilt immers niet voor vervelende verassingen komen te staan. Het fabeltje dat het gebruik van twee condooms veiliger is, is niet waar. De condooms schuren hierbij namelijk tegen elkaar aan waardoor de kans alleen maar groter wordt dat de condooms scheuren. Gebruik daarom het condoom op een verantwoorde en verstandige manier, waarmee je niet alleen onveilige situaties voorkomt maar je ook meer van het vrijen kunt genieten.